Anal Kriptit
İçindekiler
Anal Kriptit Nedir?
Makat bölgesinde, dışkının boşaltımını kolaylaştırmak için kayganlaştırma görevi yapan, cep şeklindeki 4-10 adet kıl ve ter bezine, anal kripta adı verilir. Bu bezlerin iltahaplanması anal kriptit olarak adlandırılır.
Anal Kriptit Hangi Durumlarda Oluşur?
- Kabızlık
- İshal
- Parazitler
- Dışkılama güçlüğü
- Dışkı artıkları
- Dışkı taşlaşması (fekalom)
- İltihabi bağırsak hastalıkları
- Divertiküler bağırsak hastalığı
- Cinsel yolla bulaşan makat hastalıkları
Anal Kriptit Belirtileri Nedir?
- Kabızlık
- Makatta şişlik
- Makatta kaşıntı
- Kızarıklık
- Dışkı kaçırma
- Makatta yanma
- Kalınlaşma
- Makat ağrısı
Anal Kriptit Tanı Nasıl Konulur?
Anal kriptit tanısı hasta şikayeti ile başlar anoskopi ya da rektoskopi ile konulur. Hastalıkta makat kanalı girişindeki dişli çizgi (dentate line) hizasından iltihap gelir. Hastalık seyrinde, Kriptalarda enfeksiyon sıklıkla bezlerin ayrışması ve makat çatlağı (anal fissür) ile sonuçlanır. İleri aşamada kronikleşerek makat apsesi veya makat fistülü gelişebilir.
Anal Kriptit Nasıl Tedavi Edilir?
Anal kriptit tedavisi için, öncelikle kabızlık veya ishal giderilir, su tüketimi arttırılır. Spor veya Kegel egzersizleri (makat kaslarını gevşetme ve kasma) önerilir. Bölgesel olarak ağrıyı dindiren kremler ve bazen antibiyotik uygulanır. Makat temizliği; ılık su ile oturma banyosu ve nemlendirilmiş bezler ile yapılmalıdır.
Anal kriptit tedavisi; Bağırsak ve makat hastalıkları üzerine yoğunlaşan Genel cerrahi uzmanı tarafından yapılır.
Bağırsak ve makat hastalıkları üzerine yoğunlaşan Genel Cerrahlar proktoloji uzmanı olarak adlandırılır. Tedavi, proktoloji veya kolorektal cerrahi servisinde verilir.