Anoskopi
İçindekiler
Anoskopi Nedir?
Kalın bağırsağın son bölümü olan rektumun dışarıya açıldığı ağız bölgesine makat kanalı veya anal kanal denir. Bazı hastalıkların tanısı için doktorunuzun bu bölgeyi incelemesi gerekebilir. Makat kanalının (anal kanalın) içini kaplayan tabakanın özel metal bir aletle incelenmesine Anoskopi denir. Makat kanalı yaklaşık 4-6 cm uzunluğundadır ve kalın bağırsağı anüse (makata) bağlayan bölümüne verilen addır. Bağırsağın vücut dışına açılan ağzını oluşturur. Dışkı artıkları ve gaz vücut dışına atılır. Bu bölge hastalıklarında tanı için anoskopi tetkikine ihtiyaç duyulabilir.
Anoskop
Anoskopi Ne Zaman Yapılmalıdır?
Anüs (makat) ve rektum hastalıklarının tanısında, fiziki muayeneye ek olarak anoskopiden yararlanılabilir. Makat bölgesi şikayetleri olan hastalarda bu şikayetin nedenini araştırmak için doktor anoskopi incelemesini kullanılabilir. Buna ek basur (hemoroid), anal fissür, anal fistül, makatta kaşıntı ve makat kanalında yerleşen poliplerin tedavisi ve tedavi sonrası takibinde anoskopi yöntemi sıkça kullanılmaktadır.
Anoskopi İçin Nasıl Bir Hazırlık Yapılmalıdır?
Anoskopi incelemesinden önceki akşam veya hemen inceleme öncesi rektumun boşalması için lavman (rektumu boşaltmak amacı ile kullanılan anüsten uygulanan ilaç) kullanılmalıdır. Ek olarak başka bir hazırlığa gerek yoktur.
Anoskopi Nasıl Yapılır?
Hastaların fizik muayenesinin yapıldığı yerde anoskopi tetkiki de yapılabilir. Anoskopi basit bir incelemedir. Anoskopi incelemesi birçok muayene pozisyonunda yapılabilmektedir. En sık tercih edilen şekli, hastanın muayene masasında diz dirsek pozisyonunda veya sol yan pozisyonda yatarken incelemenin yapılmasıdır. Bel altındaki giysilerin aşağıya doğru indirilmesinden sonra doktor eldiven giydiği işaret parmağını dikkatli bir şekilde anüse (makat'a) sokarak bu bölgede bir ağrı, hassasiyet, tıkanıklık olup olmadığını önce kontrol eder. Daha sonra üzerine kayganlaştırıcı jel sürülmüş olan metal anoskopu anüsten rektuma doğru ilerletir. Bu sırada hasta dolgunluk ve dışkılama ihtiyacı hissedebilir. Anoskopi incelemesi sırasında özel aletler yardımı ile polipler çıkarılabilir ve/veya doku örnekleri (biyopsi) alınabilir. Anoskopi işlemi bitince cihaz çıkarılır.