Kolon Kanseri Tedavisi
Defekografi (Dinamik Manyetik Rezonans - MR)

Defekografi (Dinamik Manyetik Rezonans - MR)

Defekografi (Proktografi) Nedir?

Defekografi, pelvik taban hastalıklarının tanısında kullanılan bir yöntemdir. Leğen kemiğinin (pelvis) iç kısmını örten ve leğen kemiği içinde bulunan idrar torbası (mesane), rahim, yumurtalık ve kalın bağırsağın son kısmı olan rektumun normal görevlerini yapabilmesi için destek oluşturan kas tabakasına pelvik taban denir. Kısaca leğen kemiği içinde tabanı oluşturur ve organlar bunun üzerine yer alırlar. Bu tabaka idrar torbası (mesane), rahim ve bağırsakları yerinde tutma görevine ek olarak kalın bağırsağın çıkış kısmını da kontrol eder. İdrar tutma ve dışkı kontrol fonksiyonları bakımından bu kasın görevi çok önemlidir.

sindirim-sistemi

Pelvik taban hastalıklarının ayırıcı tanısında defekografiden (dinamik magnetik rezonans görüntülemeden) yararlanılır. Bu kasların dinlenim ve dışkılama sırasındaki fonksiyonlarının değerlendirilmesi yapılacak tanı planı ve/veya ameliyata karar verme açısından çok önemlidir.

Dinamik MR (defekografi) çekilmesi sırasında hastanın uyumu çok önemlidir. Hastaya bu tetkikin hastalığının tedavisindeki önemi ve çekim sırasında yapması gerekenler uzun uzun anlatılmalıdır. Filmi çekecek olan teknisyen ile hasta arasındaki iletişim önemlidir.

Dinamik MR tetkiki kalın bağırsak sarkması (rektal prolapsus), dışkılama zorluğu, tam boşalamama (obstrükte defekasyon), idrar kaçırma, enterosel, sistosel vb şikayetlerin ayırıcı tanısında kullanılması gerekir.

Dinamik MR

Bu içerikler de ilginizi çekebilir

Anal Kriptit

Anal Kriptit

Pelvik Taban Hastalıkları

Pelvik Taban Hastalıkları

Hemoroid (Basur Hastalığı) Kolon Kanserine Neden Olur mu?

Hemoroid (Basur Hastalığı) Kolon Kanserine Neden Olur mu?

Robotik Cerrahi

Robotik Cerrahi

Sigmoidoskopi

Sigmoidoskopi

Doktora Sor
Instagramda Takip Et