Kolon Kanseri Tedavisi
Doğru Dışkılama Nasıl Olur?

Doğru Dışkılama Nasıl Olur?

Doğru Dışkılama Nasıl Olur?

“Beslenme yoluyla alınan gıdalar tüm sindirim kanalı boyunca öğütülerek yapıtaşlarına ayrılmakta, bunlar arasından vücudun ihtiyacı olan maddeler kana geçmektedir.  Gıdaların sildirilemeyen lif adı verilen ve daha fazla parçalanamadığından kana geçemeyen, vücut için o anda gereksiz olan veya zararlı olabilecek maddeler sindirim kanalının kalın bağırsak kısmına aktarılmaktadır. Kalın bağırsağa ulaşan bu sindirim artığı olan gıda maddeleri kalın bağırsakta ilerleme devam ettikçe dışkıyı oluşturmaktadır. Dışkı kalın bağırsağın en son kısmında depolanmakta ve belli bir süre sonunda oluşan "dışkılama refleksi" ile dışkılama ihtiyacı hissedilmesine neden olmaktadır. Bu şekilde gıda artıkları dışkılama yoluyla vücuttan atmasını sağlamaktadır.” (Bkz: Dışkılama Nasıl Olur?)

Düzenli dışkılama, sağlıklı bir mide-bağırsak sistemi için oldukça önemlidir. Dışkılamadaki düzensizlikler; kabızlık, mide rahatsızlıkları, gaz ve şişkinlik gibi sorunların oluşmasına neden olabilir. Ayrıca, düzenli dışkılamanın olmaması, toksinlerin vücutta birikmesine ve daha büyük sağlık sorunlarına neden olabilir.

Dışkılamanın düzenli ve doğru bir şekilde sağlanması için, sağlıklı bir diyet ve yeterli su tüketimi (Çay, kahve vs. sıvı tüketimi değil doğrudan su tüketimi) önemlidir. Lifli yiyecekler, meyve ve sebzeler, dışkılamayı kolaylaştırmak için iyi bir seçimdir. Ayrıca, yeterli su içmek, dışkıyı yumuşatmak ve daha kolay geçirmek için gereklidir.

Egzersiz de düzenli ve kolay dışkılamaya yardımcı olur. Günde en az 20-30 dakika egzersiz yapmak, dışkılama döngüsünü düzenleyebilir. Ayrıca, uyku düzeni ve stres seviyelerini azaltmak da düzenli dışkılamayı teşvik edebilir.

Doğru dışkılamayı sağlamak için, tuvalette otururken vücudunuzun doğal rahatlamasını beklemelisiniz. Çabuk kalkmak veya zorlamak, dışkılamayı zorlaştırabilir. Ayrıca, tuvalet ihtiyacınız olduğunda hemen tuvalete gitmeniz önemlidir, çünkü geciktirilen tuvalet ihtiyacı kabızlığa yol açabilir. Dışkılama refleksinin devamlı ertelenmesi ileride ciddi dışkılama problemlerine yol açabilmektedir.

Doğru dışkılamada en önemli noktalardan birisi ise, oturuş pozisyonudur. Dışkılama için uygun olan pozisyon, çömelme pozisyonudur. Bu pozisyonda, vücut ile bacaklar arasındaki açı 45 dereceden az olmalıdır. Bu pozisyon, dışkılama sürecinde görev alan kaslarda (puborektal kastaki) en etkin gevşemeyi sağlayarak dışkılamayı kolaylaştırır. Bu pozisyon için en uygun tuvaletler, alaturka tuvaletlerdir. Alafranga (klozet) tuvaletler kullanılması gerekiyor ise, çömelme pozisyonu taklit edilmelidir. Bu pozisyonda ayakların altına bir tabure vs. destek konularak, pozisyon desteklenmelidir.

Dışkılama anında, konsantrasyon tamamen dışkılama işlemine verilmeli, dışkılama esnasında cep telefonu, dergi, gazete vb. dikkat dağıtıcı unsurlarla ilgilenilmemelidir. Bireyin solunum, karın ve dışkılama kasları bir ritim içinde çalışması dışkılama için çok önemlidir. Dışkılamanın koordinasyonunu sağlayan beynin başka işlerle meşgul olması dışkılamanın bir düzenli ritim içinde yapılmasını engeller. Dışkılama hissi geldiğinde konsantrasyon dışkılama işlevine olmalıdır beyin başka şeylerle meşgul olmaması gerekir. 

Dışkılama için en doğru zaman, sıkışma hissinin geldiği andır. Bu sıkışma hissi, dışkılamanın gelmeye başladığını hissettiğiniz an değil tuvalete gitme hissiyatının oluştuğu an olmalıdır. Bu sıkışma hissi, bir sonraki adım olan kasların gevşemesi için tetikleyici rolündedir. Bu yüzden sıkışıklık hissi, tuvalete gitme sıklığının hesaplanmasında en temel gösterge olarak kabul edilir.

Tuvalete gitme sıklığı; yaşam tarzı, stres seviyesi, beslenme şekli, gün içinde hareket etme durumuna göre değişiklik gösterebilmekle birlikte, günde 1-2 defa belirgin sıkışma hissiyatıyla birlikte tuvalete çıkmak "normal" olarak kabul edilir.

Doğru ve düzenli dışkılamanın ön şartı olan sıkışma hissi için dengeli, düzenli ve sürdürülebilir beslenme ile hareketli yaşamdan asla vazgeçilmemelidir 

Sıkışma hissi oluşmadan, karın şişkinliği ve ağrısıyla veya kabızlık korkusuyla veya düzenli olsun diye her sabah tuvalete gidilip oturarak beklenmemelidir. Sıkışma hissi oluştuğunda ise ertelenmemeli ve en kısa zamanda tuvalete gidilmelidir. Aksi takdirde Kabızlığa yol açan Anismus, Rektosel, Rektal Mukozal Prolapsus gibi hastalıklarla veya Hemoroid, Anal Fissür, Anal Apse-Fistül gibi makat hastalıklarıyla karşılaşılabilir.

Bazı insanlar, düzenli dışkılamayı sağlamak için probiyotikler veya laksatifler gibi ilaçlar kullanabilirler. Ancak, bu ilaçları kullanmadan önce doktorunuza danışmalısınız.

Son olarak, düzenli dışkılamayı sağlamak için, tuvalette otururken vücudunuzun doğal rahatlamasını beklemelisiniz. Gereksiz zorlu ıkınmalar, çabuk kalkmak veya zorlamak, dışkılamayı zorlaştırabilir.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar (CYBH)

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar (CYBH)

Kapsül Endoskopi

Kapsül Endoskopi

Kolon Kanseri Bağırsağın En Sık Hangi Bölgesinde Görülür?

Kolon Kanseri Bağırsağın En Sık Hangi Bölgesinde Görülür?

Frengi - Sifiliz Hastalığı

Frengi - Sifiliz Hastalığı

Kemoterapi

Kemoterapi

Doktora Sor
Instagramda Takip Et