Frengi - Sifiliz Hastalığı
İçindekiler
Frengi (Sifiliz hastalığı) cinsel yolla bulaşan yaygın hastalıklardan olup, hastalığa Treponemapallidum adı verilen bakteri neden olmaktadır. Frengi hastalığı (Sifiliz) tedavi edilmezse vücudun birçok parçasını tutar. Büyük sağlık sorunlarına ve hatta ölüme neden olabilir.
Frengi (Sifiliz) Vücudun Birçok Parçasını Tutar
Frengi Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Sifiliz Hastalığının Semptomları
Genelde çoğu hastada Frenginin (Sifilizin) belirtileri gözlenmez. Frenginin (Sifilizin) ilk belirtisi enfeksiyon sahasında kamış (penis), hazne (vajina), makat (anüs) bölgelerinde, ağız ve ellerde düzgün ve ağrısız bir ülser oluşturmasıdır.
Bu yaralar dil ve ağız içinde de bulunabildiğinden hastalık oral yolla da bulaşabilmektedir.
Penis Üzerinde Yaralar Açılabilir
Hastalık belirtileri 4 aşamada görülmektedir;
- Birinci Evre (Primer Sifilis) : Cinsel bölgede bir adet sert ağrısız bir yaranın görüldüğü evredir. Şankr denilen bu yara yuvarlak, küçük ve ağrısız olup, oluşmasından 3-6 hafta sonra kendiliğinden iyileşmektedir. Bu noktadan itibaren tedavi başlanmazsa enfeksiyon ikinci aşamaya geçmektedir.
- İkinci Evre (Sekonder Sifilis) : Deride kırmızı veya kahverengiye yakın kızarıklıklar ve ağız içinde mukoza lezyonları; bu aşamayı karakterize etmektedir. Derideki kızarıklıklar çok belirgin olmamakla birlikte, ayak altında ve elde gözlenebilmektedir.
- Gizli Evre : İkinci evreden sonra sessiz geçen bir dönemdir. Bu aşamada birinci ve ikinci aşamanın semptomları yok olmasına rağmen hastalık ilerlemeye devam etmektedir. Bu aşama senelerce devam edebilmekte ve Frengi (Sifiliz) bulaşmasından 10-20 yıl sonra hasta tarafından fark edilebilmektedir.
- Üçüncü Evre (Tersiyer Sifilis) : Tedavi edilmeyen veya yetersiz tedavi alan hastalarda bu evreye geçiş olur. Bu dönemde hastalık beyin, sinir, göz, kalp, damar, karaciğer, kemik ve eklemler gibi iç organlara zarar verebilmektedir.
Frengi Hastalığı Tanısı - Sifiliz Tanısı
- Hastanın şikayetlerinin dinlenmesi gerekir.
- Dikkatli bir fizik muayene şarttır. Bireyin muayenesinde genital bölge ile birlikte ağız boşluğu ve makat (anal) bölgesi kontrol edilmelidir. Makat (anal) ve ağız boşluğu (oral) cinsel temasta bulunanlarda bazı cinsel yolla bulaşan hastalıklar buralara yerleşirler.
- Yara ve akıntılardan örnekler alınır. Kadınlarda jinekolojik muayene ve hazneden (vajinal) örnekleme gerekir. İdrar ve kan örnekleri alınarak AIDS hastalığı ve sifiliz araştırması yapılır.
- Eğer sizde cinsel yolla bulaşan hastalık varsa derhal cinsel ilişkide bulunduğunuz kişilere bu bilgiyi aktarmalısınız. Böylece onlara tedavi imkanı sunmuş olursunuz. Eğer bu bilgiyi paylaşmazsanız karşı cinsteki hastalık ilerleyeceği gibi size de tekrar bulaşabilir.
Frengi Hastalığı Tedavisi - Sifiliz Tedavisi
Erken evrede Frengi (Sifiliz) kolaylıkla tedavi edilebilir. Tedavi olmayan hastalarda belli süre sonra ciltlerinde görülen yaralar geçer fakat hastalık iç organlarda hasar vermeye devam eder. Yıllar sonra vücudumuzun önemli organlarında (kalp, sinir sistemi vs) geri dönüşü olmayan hasarlarla ortaya çıkabilir.