Kolon Kanseri Tedavisi
Genital Siğil (HPV)

Genital Siğil (HPV)

Genital Siğil - Cinsel Siğil (Human Papilloma Virus - HPV)

İnsan papilloma virüsü (HPV) genital/anal bölgede siğillere neden olabilen bir virüstür. Genital siğil ülkemizde az görülmesine karşın batı toplumunda - A.B.D’de en sık rastlanan, cinsel yolla bulaşan hastalıklardan biridir. İnsan papilloma virüsü ile enfekte olan bir kişide genital siğil görülmeyebilir. Virüs insan vücudunda herhangi bir belirti vermeden yıllarca kalabilir.

Bazen genital siğiller kendiliğinden kaybolur. Genital siğiller için çok çeşitli tedavi metodları mevcuttur fakat genital siğiller temizlendikten sonra bile vücutta virüs bulunabilir. İnsan papilloma virüsünün bazı kanser tipleri ile ilişkili olduğu gösterilmiştir. Bunlar arasında serviks (rahim ağzı) ve vulva (kadın dış genital bölgesi) kanserleri de vardır. Düzenli PAP testinin yapılması serviks (rahim ağzı) kanserinin erken dönemde tanı almasını sağlar.

Genital Siğil (HPV)

Makat (Anal) Siğilleri Nedir?

Makat (Anal) siğilleri (condyloma acuminata), anüs çevresini etkileyen, sık görülen yaralardır. Aynı zamanda cinsel (genital) bölge cildini de etkileyebilir. İnsan papilloma virüsünün (HPV) belirgin hale gelmesi için aylar veya yıllar geçebilir. Mikroskopik virüsün çoğalması ve büyümesi için belli bir zaman gerekir. Lezyonlar öncelikle cilt yüzeyinden hafif kabarıklıklar olarak başlar. Yumuşak, pembeden kırmızıya kadar değişen renklerde karnabahar gibi oluşumlardır. Sayıları bir adet olabildiği gibi sayılamayacak kadar çok da olabilir. Ağrı ve rahatsızlık hissine neden olmasalar da kaşıntı ve yanmaya neden olabilirler. Bazı bireylerde kanama gözlenir. Hastalar kendilerinde hastalığın olduğunun farkına varmayabilirler.

Makat Etrafında Görülen Anal Siğil Hastalığı

Makat Etrafında Görülen Anal Siğil Hastalığı

Genital Siğil (HPV) Nereden Bulaşır?

İnsan papilloma virüsü (HPV) hastalığın etkenidir.

  • Cinsel ilişki ile bulaşır. En sık rastlananıdır.
  • Anneden bebeğe bulaşır.
  • Ortaklaşa kullanılan eşyalardan cisimlerden bulaşır.

Genelde insandan insana hemen her zaman direkt temasla bulaşır. Örneğin üniversiteye başlayan bir kadın her yıl yeni bir eş ile cinsel ilişki yaşarsa, 4 yıl sonunda üniversite bittiğinde %85 olasılıkla HPV enfeksiyonuna yakalanmaktadır. Ender olarak cinsel organlar ile temas eden parmak yoluyla da enfeksiyon bulaşabilmektedir.

Genital Siğil (HPV) Nereden Bulaşır

Genital Siğil (HPV) Belirtileri Nelerdir?

HPV cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında sık karşılaşılanlardan birisidir. Cinsel (genital) bölgeyi enfekte eden virüs, temas yoluyla kolayca yayılmaktadır. Hastalığın kişiden kişiye geçmesi için mutlaka tam bir cinsel ilişki gerekmez. Enfekte olan cilt bölgelerinin birbiri ile teması ile de hastalık bulaşabilmektedir. Virüs bulaştıktan sonra 2-6 aylık bir kuluçka devresini takiben cinsel (genital) bölgede veya makat (anüs) çevresinde sayıları ve büyüklükleri değişken siğil (kondilom) adlı kitlelerin oluşmasıyla belirti verir. Makat (anüs) etrafında ele gelen kitleler hissedilebilir. Buna ek makatta yanma, ağrı ve akıntı şikayeti olabilir. Belirtiler bireysel özelliklerden oldukça etkilenir ve özellikle erkeklerde enfeksiyon tümüyle belirtisiz seyredebilir. Enfeksiyon kadınlarda da belirtisiz seyredebilir, ancak "belirtisiz" seyreden bu durumlarda büyüteçle (kolposkopi) yapılan ayrıntılı incelemelerde dış genital bölge, vajina ya da rahim ağzında çok ufak çaplı kitleler çoğu kadında saptanır. Özellikle kadınlarda bazı durumlarda vajina-anüs arası bölgeyi, anüsü ya da vajinayı tümüyle dolduran karnıbahar görünümlü dev kitlelere de rastlamak mümkündür. Ağız yoluyla (oral) genital seks uygulamalarında ağız mukozasında da lezyonlar ortaya çıkabilir.

Genital Siğil (HPV) Tedavisi

Bu Siğiller Her Zaman Alınmalı mıdır?

Evet. Bu siğiller eğer alınmazsa genellikle daha büyük boyutlara ulaşır ve sayısı gün geçtikçe artar. Buna ek olarak uzun zaman zarfında tedavi edilmeyen siğillerin kanserleşme olasılığı vardır. Ne kadar erken tedavi edilirse, başarı o kadar yüksek olur.

Ne Tür Tedaviler Mevcuttur?

Eğer siğiller küçük ve sadece makat (anüs) çevresindeki ciltte yerleşmişse direkt olarak siğilin yüzeyine uygulanan ilaçlarla tedavi edilebilir. Bu yöntem basit gibi görülmesine karşın çok dikkatli bir şekilde doktor tarafından çevredeki normal dokuya zarar vermeden uygulanmalıdır. Bu işlem sıklıkla haftalar sürer ve çok sayıda uygulama gerektirir.

Tedavinin diğer formları siğillerin elektrokoter kullanılarak yok edilmesi (yakılması) veya cerrahi olarak çıkarılmasıdır. Diğer yöntemlerden üstün olmamasına rağmen lazer cerrahisi de kullanılmaktadır. Bu yöntemler anında sonuç verirler, ancak siğillerin sayı ve yerine bağlı olarak lokal, spinal ya da genel anestezi altında uygulanırlar. Makat (anal kanal) içindeki siğiller medikal tedavi için uygun değildir ve çoğu vaka koter ya da cerrahi yolla tedavi edilmelidir.

Hastaneye Yatmak Gerekli midir?

Hayır. Çoğu zaman tedavi hastaneye yatmadan uygulanabilir.

Koter Tedavisi Sonrası Ne Kadar Süre İşimden Uzak Kalırım?

Bu hastadan hastaya siğillerin yayılımına bağlı olarak değişir. Çoğu insan tedavi sonrası birkaç gün içinde işine dönebilir.

Tek Tedavi Problemi Çözer mi?

Ne yazık ki çoğu vakada hayır. Koter ya da cerrahi tedaviye rağmen çoğu hasta tedaviden sonra yeni siğiller oluşturur. Bunun nedeni siğile neden olan virüsün dokularda 6 ay ya da daha da uzun süre belirti vermeden yaşamasıdır. Yeni siğiller sıklıkla dokuda zaten bulunan virüs nedeniyle oluşur. Bunlar daha önce tedavi edilen siğillerin nüks etmesi değildir. Tekrar gelişen vakalar aynı yöntemlerle tedavi edilirler.

Tedavi Ne Kadar Sürer?

Tedavi sonrası birkaç ay takip gereklidir.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir

Dışkı Kaçırma (Bağırsak İnkontinansı)

Dışkı Kaçırma (Bağırsak İnkontinansı)

Bilgisayarlı Tomografi (CT/BT)

Bilgisayarlı Tomografi (CT/BT)

Kolon Kanserinde Yapılan Ameliyatlar

Kolon Kanserinde Yapılan Ameliyatlar

Mide Kanaması (Bağırsak Kanalı Kanaması)

Mide Kanaması (Bağırsak Kanalı Kanaması)

Anoskopi

Anoskopi

Doktora Sor
Instagramda Takip Et