Kolon Kanseri Tedavisi
Kolon Kanseri Ameliyatı Sonrası Takip Nasıl Olmalıdır?

Kolon Kanseri Ameliyatı Sonrası Takip Nasıl Olmalıdır?

Ameliyat ile kanserli bağırsak bölgesinin çıkarılması kalın bağırsak kanseri - kolon kanseri - için en etkin tedavidir. Ameliyat ile kanser olduğu gözle görünen bağırsak bölgesi ve lenf bezlerinin tamamı çıkarılsa bile hastalığın evresine göre kanser hücreleri vücudun başka bölümlerinde ortaya çıkabilir. Bu kanser hücreleri çok küçük olduğundan ameliyat sırasında fark edilemezler, fakat daha sonraki bir zamanda büyüyerek ortaya çıkabilirler. Tekrarlama riski, kanserin özelliklerine (kanser hücrelerinin davranış şekline) göre ve kemoterapinin etkinliğine veya yapılan tedavilere göre değişir. Kanserin tekrarladığı hastalara eğer erken tanı konulursa hastalar tekrar bir ameliyat veya ilaç tedavisinden fayda görürler ve şifaya kavuşurlar.

Ameliyat olmuş hastaların geride sağlam olarak bırakılan kalın bağırsak bölümlerinde yeni polipler oluşabileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle ameliyat sonrası takipte yeni gelişebilecek bağırsak (kolon ve rektum) poliplerini aramak önemlidir. Yaklaşık 5 hastadan birinde hayatının ileri döneminde yeni bir polip gelişebilmektedir. Bu polipleri kansere dönüşmeden tespit etmek ve çıkarmak önemlidir.

Kolon Kanseri Ameliyatı Sonrası Polip Oluşumu

Kolon Kanseri Ameliyatı Sonrası Takip Programı Ne Kadar Sürer?

Ameliyat sonrası tekrarlayan kanserler en sık ilk 2 yıl içinde tespit edilir. Takip, bu dönemde daha sık yapılmalıdır. Fakat tekrar (nüks) edecek olan kanserlerin hemen tümü, 10 yıla kadar uzanabilen süre içerisinde gözlendiğinden, en az 10 yıl izlemek gereklidir. 10 yıldan sonra takip, öncelikle yeni polipleri tespit etmek içindir ve daha seyrek yapılabilir.

Takiplerden Ne Beklenir?

İlk 2 yıl doktor hastayı her 3-4 ayda bir muayene eder ve hastalığın seyrini izler. Tümör belirleyici olarak kullanılan bir kan testi (CEA testi) kanser nüksünü (tekrarını) tespit etmede kullanılan bir metoddur. Ancak bu test tamamen güvenilir değildir. Doğru takip edilmek şartıyla önerilebilir. Takipte fleksibl sigmoidoskopi, kolonoskopi, akciğer grafisi, ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi ve PET/CT incelemeleri uygulanır.

Kolon Kanseri Ameliyatı Sonrası Takip Nasıl Olur? Ne Kadar Sürer?

Bu içerikler de ilginizi çekebilir

Kolon Kanserinde Alternatif Tedavi Yöntemleri Gerçekten Yararlı mıdır?

Kolon Kanserinde Alternatif Tedavi Yöntemleri Gerçekten Yararlı mıdır?

Covid-19 Koronavirüs Hakkında

Covid-19 Koronavirüs Hakkında

Rektum Kanseriyle Savaşta Neler Yapmalıyım?

Rektum Kanseriyle Savaşta Neler Yapmalıyım?

Bilgisayarlı Tomografi (CT/BT)

Bilgisayarlı Tomografi (CT/BT)

Rektum Kanseri (Kalın Bağırsak Kanseri) Tedavisi

Rektum Kanseri (Kalın Bağırsak Kanseri) Tedavisi

Doktora Sor
Instagramda Takip Et