Kolon Kanserinde Radyoterapiye Kimlerin İhtiyacı Olur?
İçindekiler
Radyoterapi (Işın Tedavisi) Nedir? Kimlerin İhtiyacı Olur?
Kolon kanserinin (kalın bağırsak kanserinin) tedavisi hastalığın evresine ve hastanın özelliklerine göre planlanmaktadır. Her hastanın bireysel değerlendirilmesi ve buna göre bir tedavi planı yapılması gerekmektedir. Bu tedavinin başarısı "multidisipliner" bir tedavi yaklaşımını yani bir ekip çalışmasını gerektirir.
Bu bölümde ana hatları ile radyasyon onkoloğun tedavideki yerinden bahsedilecektir.
Kanserli hücrelerin tahrip edilmesi için iyonize radyasyonun kullanılmasına radyoterapi denir ve bu tedavi radyasyon onkoloğu tarafından planlanır. Hastalığın evresine, yerleştiği bölgeye ve hastanın özelliklerine göre bu tedavi planı yapılır.
Kalın bağırsağın makattan önceki son bölümü olan rektum bölgesinde yerleşen kanserlerin aksine kolon kanseri olan hastaların çoğu radyoterapi almazlar. Ender olarak lokal ileri evre kolon kanserlerinde radyoterapi kullanılabilir. Bunun yerine, hastalığı lenf bezlerine yayılan kolon kanserli hastalarda kemoterapi tercih edilmektedir.
Kolon Kanserinde Radyoterapinin (Işın Tedavisinin) Yan Etkileri var mıdır?
Günümüzde rektum kanseri tedavisinin aksine, kolon kanseri için radyoterapi (ışın tedavisi) ender olarak kullanılmaktadır. Bunun en önemli nedeni radyoterapi sırasında sadece hastalığın olduğu kolon kanserli bölge değil de sağlam ince bağırsak ve karın içi organlarının da ışın tedavisine maruz kalmalarıdır. Gereksiz yere ışın alan sağlam doku ve organlarda zaman içinde fonksiyon bozuklukları ortaya çıkabilmektedir. Her ne kadar ışın tedavisine (radyasyona) bağlı bu yan etkiler, her radyoterapi uygulanan hastada görülmese de radyasyon dozu ve hastanın yatkınlığına bağlı olarak bazı hastalarda meydana gelir. Bu ciddi yan etkileri nedeni ile kolon kanseri tedavisinde standart ışın tedavisi (radyoterapi) pek kullanılmamaktadır.