Kolon Kanseri Tedavisi
Kuyruk Sokumu Ağrısı (Koksigodini)

Kuyruk Sokumu Ağrısı (Koksigodini)

Kuyruk sokumu ağrılarına koksigodini adı verilir.

Kuyruk sokumu omuriliğin bittiği noktadır. Burada kemiğin yüksekliğinden ve kalça ortasındaki çizgiden dolayı bir boşluk vardır. Bu bölgede omurga kemiği içeriye doğru bir eğrilik yapar.

Kuyruk Sokumu

Kuyruk sokumu ağrıları kişilerde zaman zaman rahatsızlık hissi uyandırsa da, ender olarak şiddetli ağrılara yol açabilmektedir.

Özelikle kadınlarda görülen ve toplumda sıkça rastlanan kuyruk sokumu ağrıları, verdiği uzun süreli ve şiddetli ağrılarla kişilerin yaşam konforunu büyük ölçüde bozabilir.

Uzun süre hareketsiz oturma, ağır yük kaldırmaktan ileri gelen zedelenmelerden başka, zorlu fiziksel aktiviteler - egzersizler, alışılmışın dışında fiziki zorlama, doğum anomalileri, eklem iltihapları, düşme - çarpma, kemik hastalıkları, dolaşım bozuklukları da kuyruk sokumu ağrısına neden olabilir. Ayrıca psikolojik nedenler de kuyruk sokumu ağrısına neden olabilir.

Kuyruk Sokumu Ağrısı Belirtileri

Koksigodini

Kuyruk Sokumu

Kuyruk sokumu bölgesinde huzursuzluğa neden olacak derecede ağrı gözlenir. Nadiren ağrı çok şiddetlidir. Hastalar tam yerini tarif edemeyebilir.

Ağrılara her yaşta ve her zaman rastlanabilmektedir. Ağrıya kadınlarda erkeklere oranla 5 kat daha fazla rastlamak mümkündür. Bunun nedeni ise kadınlarda leğen kemiği (pelvis) bölgesinin yapısının kuyruk sokumunu daha korunmasız bırakmasından kaynaklanmasıdır.

Hissedilen belirtiler şöyle özetlenebilir;

  • Kuyruk sokumu etrafında derin ağrı
  • Kuyruk sokumunun kenar kısımlarına parmak ucu ile dokununca hassasiyet
  • Bacakta keskin ağrı
  • Dışkılama öncesinde ve sonrasında ağrı
  • Oturma sırasında rahatsızlık duyma
  • Cinsel birleşme sırasında ağrı
  • Kadınlarda adet döneminde kuyruk sokumunda ağrı görülebilmektedir.

Kuyruk Sokumu Ağrısı Teşhisi Ve Tedavisi

Tanı için dikkatli bir muayene önemlidir. Dikkat edilmesi gereken nokta altta yatan ciddi hastalıkların atlanmamasıdır. Bu nedenle doktorunuz bazı tetkikler isteyebilir. Direkt röntgen, bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans inceleme ve kolonoskopi tanı için gerekebilir.

Bilgisayarlı Tomografi

Bilgisayarlı Tomografi

Kuyruk sokumu ağrıları günümüzde ağrı olan bölgeye yapılan iğne tedavisi ile (enjeksiyonla) sorunsuz bir şekilde tedavi edilebilmektedir.

Buna ek olarak fizik tedavi de yararlı olmaktadır. Burada, ağrıyan bölgeye el ile yapılan bazı uygulamalarla o bölgenin ağrısının dindirilmesi amaçlanmaktadır. Nadiren kuyruk sokumu ağrısı çekenlerde ameliyat ile tedaviye gerek duyulmaktadır.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir

Anal Fistül (Makat Fistülü)

Anal Fistül (Makat Fistülü)

Kolon Kanseri Başka Organlara Sıçradı (Yayıldı) ise Nasıl Tedavi Olurum?

Kolon Kanseri Başka Organlara Sıçradı (Yayıldı) ise Nasıl Tedavi Olurum?

Anal Kondilom (Makat Siğili)

Anal Kondilom (Makat Siğili)

Ülseratif Kolit

Ülseratif Kolit

Probiyotik ve Prebiyotik Nedir?

Probiyotik ve Prebiyotik Nedir?

Doktora Sor
Instagramda Takip Et