Meckel Divertikülü
İçindekiler
Meckel (Mekkel) Divertikülü
Doğuştan olan bu durum, bir gelişme kusurudur. Normalde bebek (cenin) anne rahimde iken göbek kordonu ile rahim içinde bulunan plasenta (eş) arasında bağlantı vardır. Normalde bu kordon bebeğin anne rahimdeki gelişimini sağlar ve doğum ile tamamen kaybolur. Ender olarak bazı bireylerde kordon tamamen kaybolmayabilir ve bir gelişim kusuru olarak ince bağırsak çeperinden dışa doğru kesecik meydan gelir. Bu durum genellikle ince bağırsağın son otuz santiminde meydana gelmektedir. Mekkel divertikülü toplumda yaklaşık %2 oranında bulunur. Herhangi bir yaşta belirtive bulgu (semptom) verebildiği gibi belirti vermeden yaşam boyu kalabilir veya başka bir nedenle yapılan karın ameliyatı sırasında farkedilebilir.
Meckel Divertikülü Belirtileri
Belirtiler genellikle yaşamın ilk birkaç yıl içerisinde oluşur, ancak erişkin yaşa kadar belirti vermeyebilir. Belirtiler yaşa göre değişmektedir. Genel olarak belirtileri;
- Karın bölgesi ortalarında rahatsızlık
- Karın ağrısı
- Sindirim problemleri
- Kanlı ishal
- Ateş
- Kabızlık
- Bulantı kusma
Mekkel divertikülünün yerleşim yeri appendiks’ çok yakındır. Bu nedenle apandisit olgularının belirti ve bulguları mekkel divertikül iltihabının bulguları ile karışabilir.
Meckel Divertikülü Tanısı
En önemli tanı hastalıktan şüphelenmektir. Bunu takiben kesin tanı için bazı tetkiklerden yararlanılabilir. Genelde bilgisayarlı karın tomografisinde Mekkel divertikülünü düşündürecek bazı bulgular görülebilir. İlaçlı (renkli - baryumlu) ince barsak grafisi Meckel divertikülünde pek fayda vermez. En önemli tanı yöntemi mide mukozası sintigrafisi diğer adıyla Mekkel sintigrafisidir. Teknisyum 99 Perteknetat ile çekilen sintigrafide, divertikül içindeki mide mukozasında bulunan parietal hücrelerinde Teknisyum tutulması görülerek tanı konulur. Kanamayı anjiografi (renki damar filmi - damarın neresinden kanamadığını gösterir) ile de göstermek mümkündür ancak bu işlem için hastaya bir girişim yapılması gerekir. Küçük bir işlem ile damar içine bir kateter konur ve film çekilir.
Meckel divertiküliti akut apandisit ile aynı belirti ve bulguları verebilir ve sıklıkla karışır. Bu nedenle akut apandisit düşünülerek ameliyata alınan ancak apandisit saptanmayan hastalarda mutlaka meckel divertikülü araştırılmalıdır.
Meckel divertikülünde nadiren değişik iyi huylu (benign) tümörler, karsinoid ve kanser gibi kötü huylu tümörlerde (karsinom ve adenokarsinom) görülebilmektedir.
Meckel Divertikülü Tedavisi
Meckel divertikülü herhangi bir sorun yaratmıyorsa tedavi gerekmez ancak hastalığın belirti ve bulgularını gösteren ve teşhis konmuş hastalar vakit kaybetmeden ameliyata alınmalıdır, çünkü cerahatlenmiş veya enfekte olmuş olan bir divertikül karın zarı iltihaplanmasına (peritonit) neden olabilir. Bazı hastalarda Meckel divertikülü içinde bulunan mide mukozası nedeni ile ülser gelişimi ve sindirim sistemi kanaması olabilir. Buna ek olarak çok nadir de olsa Meckel divertikülünün olduğu bölgede tümör gelişme olasılığı diğer ince bağırsak bölümlerine göre artmaktadır.
Belirti ve bulguya neden olan Meckel divertikülünde ameliyat ile bu keseciklenme olan bağırsağın çıkarılması gerekir. Sıklıkla ince bağırsağın son bölümde bulunduğu için kısa bir ince bağırsak çıkarılması yeterli olur (segmenterileal rezeksiyon). Ameliyatla Meckel divertikülü olan kesecikli bölüm alınır ve geri kalan bağırsak uçları birbirine dikilerek sindirim kanalının devamlılığı sağlanmış olur.