Rektoskopi
İçindekiler
- Kolorektal Endoskopi Nedir?
- Rektoskopi (Rektosigmoidoskopi - Proktoskopi) Nedir?
- Rektoskopi (Rektosigmoidoskopi - Proktoskopi) Ne Zaman Yapılmalıdır?
- Rektoskopi (Rektosigmoidoskopi - Proktoskopi) Hazırlığı Nasıl Yapılır?
- Rektoskopi (Rektosigmoidoskopi - Proktoskopi) Nasıl Yapılır?
- Rektoskopi (Rektosigmoidoskopi - Proktoskopi) Güvenilir Bir İnceleme midir?
Bu bölümde rektoskopi tetkiki hakkında bilgi verilecek ama öncelikle genel bilgi olarak kısaca kolorektal endoskopi yöntemlerinden bahsedilecektir.
Kolorektal Endoskopi Nedir?
Kalın bağırsağın iç yüzeyini örten tabakanın bir alet yardımı ile direkt göz ile incelenmesine kolorektal endoskopi denir. 3 tip kolorektal endoskopi işlemi vardır.
-
Rektoskopi - Rijid Rektosigmoidoskopi
20-30 cm uzunluğunda değişen metal bir alet yardımı ile kalın bağırsağın son bölümü olan rektum ve sigmoid kolonun son kısmı incelenebilir.
-
Fleksibıl Sigmoidoskopi
Kalın bağırsağın son 60 cm'lik bölümü incelenebilir.
-
Kolonoskopi
Kalın bağırsağın tüm yüzey alanı ince bağırsak ile birleştiği yere kadar incelenebilir.
Kolonoskopi
Rektoskopi (Rektosigmoidoskopi - Proktoskopi) Nedir?
Rektumun içini kaplayan örtü tabakasının (mukozanın) özel bir aletle incelenmesine proktoskopi (rektoskopi veya rektosigmoidoskopi) denir. Rektum, 12-15 cm uzunluğundadır ve kalın bağırsağı anüse (makata) bağlayan bölümüne verilen addır. Bağırsağın vücut dışına açılan ağzını oluşturur. Dışkı artıkları ve gaz vücut dışına atılır.
Sindirim Sistemi
Rektoskopi (Rektosigmoidoskopi - Proktoskopi) Ne Zaman Yapılmalıdır?
Anüs (makat) ve rektum hastalıklarının tanısında, fizik muayene ek olarak rektoskopiden yararlanılabilir. Dışkıda kan gelmesi, makat etrafında ağrı, akıntı, fistül, dışkılama zorluğu olan hastalarda buşikayetlerin nedenini araştırmak için doktor bu incelemeyi kullanılabilir. Buna ek anüs (makat) ve rektumda yerleşen poliplerin tedavisi ve tedavi sonrası takibinde bu yöntem sıkça kullanılmaktadır.
Rektoskopi (Rektosigmoidoskopi - Proktoskopi) Hazırlığı Nasıl Yapılır?
İncelemeden önceki akşam veya hemen inceleme öncesi rektumun boşalması için lavman (rektumu boşaltmak amacı ile kullanılan anüsten uygulanan ilaç) kullanılmalıdır. Ek olarak başka bir hazırlığa gerek yoktur.
Rektoskopi (Rektosigmoidoskopi - Proktoskopi) Nasıl Yapılır?
Bu tetkik poliklinik şartlarında günübirlik olarak yapılabilir. Hastaların fizik muayenesinin yapıldığı yerde rektoskopide (rektosigmoidoskopi) yapılabilir. Basit bir incelemedir. Bu inceleme birçok muayene pozisyonunda yapılabilmektedir. En sık tercih edilen şekli, hastanın muayene masasında sol yan pozisyonda yatarken incelemenin yapılmasıdır. Bel altındaki giysilerin aşağıya doğru indirilmesinden sonra doktor eldiven giydiği işaret parmağını dikkatli bir şekilde anüse (makatta) sokarak bu bölgede bir ağrı, hassasiyet, tıkanıklık olup olmadığını önce kontrol eder. Daha sonra üzerine kayganlaştırıcı jel sürülmüş olan metal rektoskop (rektosigmoidoskop) makattan (anüsten) kalın bağırsağın dışarıya açılan son bölümü olan rektuma doğru ilerletir. Cihazın kolay ilerlemesi için rektum içine hava verilir. Bu sırada hasta dolgunluk ve dışkılama ihtiyacı hissedebilir. İnceleme sırasında özel aletler yardımı ile polipler çıkarılabilir ve/veya doku örnekleri (biyopsi) alınabilir. İnceleme bitince cihaz çıkarılır.
Çoğu hastada bu inceleme sırasında herhangi bir sedasyona veya anesteziye gerek duyulmaz. Rektoskop (rektosigmoidoskop) rektum içinde ilerlerken kramp veya basınç hissedilebilir. Ağrı pek duyulmaz. İnceleme sırasında gaz kaçırma hissi veya gaz çıkartma normaldir. Bu nedenle utanılmaması gerekir. İnceleme sonrası kramplar devam ediyorsa biraz yürümek yararlıdır. Gaz çıkarılması şikayetlerin azalmasını sağlar. İnceleme normalde 5-10 dakika sürer.
Rijid Sigmoidoskopi İşlemi
Rektoskopi (Rektosigmoidoskopi - Proktoskopi) Güvenilir Bir İnceleme midir?
Basit, kolay ve sorunsuz bir incelemedir. Ender olarak istenmeyen yan etki oluşabilir.