Robotik Cerrahi
İçindekiler
Robotik Cerrahi (Robot Cerrahisi) Nedir?
Gelişen teknoloji ile beraber günümüzde birçok hastalığın tedavisinde robotik cerrahiden de yararlanılmaktadır. Karın içinde birçok hastalığın tedavisi robotik cerrahi ile yapılabilmektedir. Burada ameliyatı yapan doktor ameliyat masasından uzakta bir yerde robotu kullanarak cerrahi girişimi uzaktan robot yardımı ile gerçekleştirmektedir.
Robot cerrahisi özel bir robotik cerrahi sistemini kullanarak gerçekleştirilmektedir. Özel olarak tasarlanmış bu robotik sistem, cerrahi ekipman olarak 3 ana bölümden oluşur ve bilgisayar temeline dayanan minimal invaziv - yani en düşük düzeyde zarar vererek cerrahinin uygulanmasını sağlayan robotik sistemdir. Laparoskopik cerrahiye benzer şeklide karın bölgesine yapılan küçük kesilerden robotun kullanacağı özel aletler karın içine yerleştirilir. Robotu kullanan doktor özellikli kamera sistemi ile en ince detayı görerek ameliyatı yapar.
Robot cerrahisi, üroloji (mesane kanseri prostat kanseri, böbrek kanseri ve idrar yolu darlıkları tedavisinde), kalp cerrahisi (kalp kapağı ve bypass cerrahisinde), kadın hastalıkları (rahim kanserleri, rahim sarkması) ve genel cerrahi alanında (kalın bağırsak cerrahisi ve şişmanlık cerrahisi) kullanılmaktadır.
Robotik Cerrahi Uygulaması
Robotik Cerrahinin Avantajları
- Yüksek çözünürlüklü (High Definition), 10-20 kat büyütmeli, 3 boyutlu görüntü altında cerrahinin uygulanmasına olanak sağlar.
- Vücut içinde ince-narin ve bir el gibi 7 boyutta hareket edebilen robot kolları ile ameliyat gerçekleştirilir.
- Cerrahi uygulanan organın ve çevre dokularının net, kanama olmadan, dikkatli şekilde korunarak cerrahinin gerçekleştirilmesi sağlanır.
- Normal yaşam aktivitelerine dönme ve estetik görünümün korunmasına olanak sağlar.
- Cerrahi konsolda oturan cerrah, laparoskopik ve açık ameliyattan farklı olarak ameliyatı oturarak yaptığından daha uzun süre güvenle ameliyata devam edebilmektedir.
- Bağırsak ve rektum kanseri cerrahisi, divertiküler bağırsak hastalığı cerrahisi ve kabızlık cerrahisi güvenle gerçekleştirilebilmektedir.
- Ameliyat sonrasında bağırsak hareketleri daha çabuk geri döner.
- Daha kısa sürede normal gıda alımına başlanabilir.
- Daha az ağrılıdır.
- Daha az kan kaybı olur.
- Yara enfeksiyonu daha az görülür.
- Hastanede yatış süresi daha kısadır.
- İşe geri dönme daha hızlıdır.
Robotik Cerrahinin Dezavantajları
- Özel ekipman gerektirir.
- Pahalı bir sistemdir.
- Her ameliyat için ek alet masrafı gerekir.
- Diğer cerrahi tekniklere göre estetik dışında herhangi bir üstünlüğü yoktur.