Sanal Kolonoskopi
İçindekiler
Sanal Kolonoskopi Nedir?
Sanal kolonoskopi kalın bağırsak hastalıklarının tanısında kullanılan bir tanı yöntemidir. Sanal kolonoskopi bağırsak duvarında gelişen polip veya tümöral (ur) oluşumları tespit etmek için kullanılır. Bu inceleme bilgisayarlı tomografi (BT) veya manyetik rezonans görüntüleme (MR) cihazları ile yapılır. Sanal kolonoskopide çekilen film bilgisayar ortamında üç boyutlu hale getirilerek kalın bağırsağın bütün bölümlerini ve bağırsağın iç yüzeyini kaplayan tabakayı (lümeni) incelemeye olanak sağlar. Standart kolonoskopi işleminde olduğu gibi sanal kolonoskopi işleminde de bağırsak temizliği gerekir. Sanal kolonoskopi standart olarak yapılan kolonoskopiden farklı olarak makattan (anüsten) herhangi bir cihaz (endoskop) ile muayene yapılmasına gerek kalmadan veya kalın bağırsak filminde olduğu gibi bağırsak içine herhangi bir ilaç vermeden bağırsağın tüm bölümleri ve bağırsağın iç yüzünü kaplayan tabaka bu teknik ile incelenebilir. Bu işlem sırasında bağırsağın iç yüzeyinin ayrıntılı olarak incelenebilmesi için hastaya makattan (anüsten) bağırsak içine hava vermek gerekir. Bu işlem bazı hastalarda karın ağrısına neden olabilir.
Sanal kolonoskopi ile, bağırsak içinde yer alan polip, ülser, divertiküler hastalık, kanser ve birçok hastalığın tanısı konulabilir. Bu işlemin tanı koyma güvenilirliliği kolonoskopiye göre daha azdır.
Buna ek olarak sanal kolonoskopi ile doku örneği (biyopsi) alınamadığı için şüpheli bir hastalık bulgusu gözlemlendiğinde hastaya tekrar kolonoskopi işlemi uygulanması gerekir. Standart olarak yapılan kolonoskopi sırasında şüpheli bölge direkt göz ile incelenebildiği gibi şüpheli bölgeden doku örneği de (biyopsi) alınabilir. Fakat sanal kolonoskopide parça alınamaz. Sanal kolonoskopide şüpheli görülen yerlerden örnek almak için (biopsi - parça almak) tekrar standart kolonoskopi işlemine gerek vardır.