Kolon Kanseri Tedavisi

Dışkı tutamama

19-08-2019 00:09:14

Hocam ülseratif kolit nedeniyle kalın bağırsağım tamamen alındı. 2011 yılında. Ama halen tuvaletim katılaşmadığındn malesef dışkı kaçırma problemim var. Hiç mi çözümü yok bu durumun. Dışkı kaçırma sorununun çözümüne kalın bağırsağı olmayanlar da dahil mi? Çok mutsuzum. HAyatım yani tüm günüm bu zorlukla baş etmeyi düşünme paniği yaşayarak geçiyor.

Yanıt:

Geçmiş olsun.

 

Kişinin sosyal olarak uygun zaman ve yer bulana kadar dışkılama ihtiyacını kontrol etmesine kontinans denir. Bu durumda gaz ya da dışkı kontrolünün kaybolmasına inkontinans denir. Gaz tutma kontrolünün kaybolduğu hafif tipinden, gaita (dışkı) tutma kontrolünün kaybolduğu ciddi tipine kadar şiddeti değişebilir.

 

Kontinansı (dışkının kontrolü) sağlayan en önemli yapılardan biri sfinkter kaslarıdır. Sfinkter kasları (makatı kontrol eden kaslar) anüs etrafını (kalın bağırsağın dışa açıldığı nokta) dairesel çevrelerler. Kontinansın olması için bu kasların düzgün çalışması lazımdır. Buna ek olarak dışkı kontrolünü sağlyana birçok ek faktörde mevcuttur. Beslenme şeklimiz, vücut yapımız, sindirim kanalının fonksiyonları, dışkının şekli - kapsamı gibi birçok ek faktör de dışkı kontrolünde önemlidir.

Kadınlarda doğum sırasında anüsü (makat) çevreleyen kaslarda yaralanmalar, anal bölge ameliyatları (anal fistül, fissür, hemoroid ve tümör cerrahisi) peri anal bölge enfeksiyonları (abseler),yaşlılık ile bu bölge kaslarında zayıflama, kazalar sonucu anal bölgenin yaralanması, nörolojik hastalıklar, doğum anomalileri, geçirilmiş pelvik cerrahi (histerektomi, karın alt bölge ameliyatları) inkontinansa (dışkı kontrolünün kaybolması) yol açabilir.

Tedavisi ve daha detaylı bilgi için;

http://www.kolonrektum.com/diski-kacirma-bagirsak-inkontinansi

Saygılarımla

Prof Dr M Ayhan KUZU

Doktora Sor
Instagramda Takip Et