Yanıt: Geçmiş olsun.
Kişinin sosyal olarak uygun zaman ve yer bulana kadar dışkılama ihtiyacını kontrol etmesine kontinans denir. Bu durumda gaz ya da dışkı kontrolünün kaybolmasına inkontinans denir. Gaz tutma kontrolünün kaybolduğu hafif tipinden, gaita (dışkı) tutma kontrolünün kaybolduğu ciddi tipine kadar şiddeti değişebilir.
Kontinansı (dışkının kontrolü) sağlayan en önemli yapılardan biri sfinkter kaslarıdır. Sfinkter kasları (makatı kontrol eden kaslar) anüs etrafını (kalın bağırsağın dışa açıldığı nokta) dairesel çevrelerler. Kontinansın olması için bu kasların düzgün çalışması lazımdır. Buna ek olarak dışkı kontrolünü sağlyana birçok ek faktörde mevcuttur. Beslenme şeklimiz, vücut yapımız, sindirim kanalının fonksiyonları, dışkının şekli - kapsamı gibi birçok ek faktör de dışkı kontrolünde önemlidir.
Kadınlarda doğum sırasında anüsü (makat) çevreleyen kaslarda yaralanmalar, anal bölge ameliyatları (anal fistül, fissür, hemoroid ve tümör cerrahisi) peri anal bölge enfeksiyonları (abseler),yaşlılık ile bu bölge kaslarında zayıflama, kazalar sonucu anal bölgenin yaralanması, nörolojik hastalıklar, doğum anomalileri, geçirilmiş pelvik cerrahi (histerektomi, karın alt bölge ameliyatları) inkontinansa (dışkı kontrolünün kaybolması) yol açabilir.
Tedavisi ve daha detaylı bilgi için;
http://www.kolonrektum.com/diski-kacirma-bagirsak-inkontinansi
Saygılarımla
Prof Dr M Ayhan KUZU