Yanıt: Geçmiş olsun.
Rektal prolapsus, rektumun (kalın bağırsağın son kısmı) kendi içinden dışa döndüğü durumu ifade eder. Hastalığın erken döneminde, yani rektum (kalın bağırsağın son kısmı) anal kanaldan (makattan) vücudun dışına doğru çıkma yapmadan önce, dışkılama alışkanlığında değişikliğe ve anüsten akıntı gelmesine neden olur. Daha ileri safhalarda ise bağırsak anüsten (makattan) dışa doğru çıkar. Bağırsağın devamlı olarak anüsten dışarı çıkıp içeri girmesi nedeni ile hastalarda anal sfinkter kasının zayıflığı (makatı kontrol eden kasların) çoğu kez hastalığa eşlik etmektedir. Bu nedenle hastaların bazılarında dışkılarını kontrol etmede sorunlar olur (büyük abdest tutamama) ve makattan akıntı şikayetleri eşlik eder.
Bağırsak sarkması hastalığı ( http://www.kolonrektum.com/kalin-bagirsak-sarkmasi-rektal-prolapsus ) birkaç şekilde olmaktadır.
Bu hastalığın tedavisi için birçok tanımlanmış ameliyat yöntemi mevcuttur. Bu yöntemlerden hangisinin hastaya uygun olduğu ancak doktorun muayenesi ve yapılacak tetkiklerden sonra anlaşılabilmektedir.
Bu nedenlerden dolayı bir genel cerrahi doktorunun sizi değerlendirmesi, bazı tetkikler yapması ve ardından da ameliyatınızın şekline karar vermesi gerekir.
Bu sağlık sorununuzun çözümlenmesi için her türlü eğitim araştırma ve üniversite hastanesinin genel cerrahi polikliniğine başvurabilirsiniz.
Saygılarımla
Prof Dr M Ayhan KUZU