Covid-19 Pandemisi Önlemleri Kapsamında, Çevrimiçi Danışmanlık ve Konsültasyon İçin Tıklayın
Makat Hastalıkları
Hemoroid (Basur - Mayasıl) Tedavisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Hemoroid (Basur - Mayasıl) Tedavisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Ameliyat sonrası ilk tuvalet kanlı olabilir. Bazen bu bir hafta sürebilir. Bir haftadan uzun sürerse mutlaka doktorunuz ile görüşünüz.
- Hastanın, günün geri kalan bölümünü dinlenerek geçirmesi uygundur. Aşırı aktivite, şikayetleri arttırabilir. Yapılan cerrahi müdahale sonrası, bir miktar kanama normaldir.
- Anestezi sonrası ağrı tekrar hissedilebilir. Doktor ağızdan ağrı kesici bir ilaç verebilir.
-
Aspirin kanamayı arttıracağı için ilk bir haftalık süre kullanılmamalıdır. Bunun yerine etken maddesi asetaminofen (parasetamol) veya ibuprofen olan analjezikler (ağrı kesiciler) kullanılabilir.
- Lokal (yerel) etkili anestezik pomadlar da (ağrı kesici kremler) ağrının giderilmesinde faydalı olabilir.
- 12-24 saat sonra pansuman açılır ve ılık suya oturma banyosu yapılır. Eğer pansumanı kaldırmak ağrılı oluyorsa pansuman ılık suya oturduktan sonra açılır. Eğer yarada hala kanama varsa bir pansuman ile kapatılır ve doktora müracaat edilir. Ilık oturma banyosu günde iki kere 10'ar dakika yeterlidir. Oturma banyosu sonrasında makat etrafını iyice kurutmak gerekir. Havlu veya saç kurutma makinesi kullanılabilir. Fakat bu bölgenin aşırı sıcağa maruz kalmamasına dikkat edilmelidir.
- Yaranın iyileşmesi 2-4 haftada olur. Kaşıntı, kanama veya akıntı çok fazla değilse dikkate alınmaz. Anal bölge temizliği (hijyeni) önemlidir. Her dışkılama sonrası temizlenmesi gerekmektedir. 7-14 gün sonra yaranın kontrolü için muayene olmak gerekir.
-
Kabızlık varsa mutlaka doktorunuza başvurunuz. Özellikle kabızlık durumunda makat bölgesini zorlamayınız. Kabız kalmamak için bol su içiniz, bol sebze-meyve, lifli (posalı) gıdalar tüketiniz.
- Her gün aynı saatte tuvalete çıkmaya özen gösteriniz. Tuvalet ihtiyacınız sıkıştırmadıkça tuvalete oturup beklemeyiniz.