Anal Kondilom (Makat Siğili)
İçindekiler
- Anal Kondilom (Makat Siğili) Nedir?
- Anal Kondilom Nasıl Bulaşır?
- Anal Kondilom İçin Risk Faktörleri Nelerdir?
- Anal Kondilom Belirtileri Nelerdir?
- Anal Kondilom Hastalığında Tanı Yöntemleri
- Anal Kondilom Nasıl Tedavi Edilir?
- Anal Kondilomda İlaç Tedavisi Nasıldır?
- Anal Kondilomda Cerrahi Tedavi Nasıldır?
- Anal Kondilom Tedavi Sonrası Tekrarlar mı?
- Tedavi Sonrası Ne Yapılmalıdır?
Anal Kondilom (Makat Siğili) Nedir?
Anal kondilom, HPV virüsünün anal bölgede sebep olduğu lezyon oluşumlarıdır. Bu lezyonlar, pembe, beyaz ya da kahverengi, karnabahar görünümlü, kabarık et siğilleri olarak tanımlanabilir.
Dünyada oldukça sık görülen anal kondilom, sıklıkla cinsel temasla bulaşır ve tedavi gecikirse cilt kanserine yol açabilir. Bunun dışında, kişisel eşyaların ortak kullanımı ve havuz gibi ortak alanlar aracılığı ile de bulaşabilmektedir.
Hastalık belirtisi olanların en kısa sürede doktora başvurması hastalığın tedavisi açısından önemlidirAnal Kondilom Nasıl Bulaşır?
Dünyada yaygın görülen anal kondilom, sıklıkla cinsel temasla bulaşır ve gecikmiş tedavide cilt kanserine yol açabilir.Cinsel ilişki sırasında korunmak virüsün bulaşmasını engellemeye yetmez. Özellikle siğil bulunan bireylerde temas yoluyla doğrudan bulaşma görülür.
Diğer bulaş,kişisel eşyaların ortak kullanımı ve havuz gibi ortak alanlar aracılığı ile de gerçekleşir.
Anal Kondilom İçin Risk Faktörleri Nelerdir?
- HPV Enfeksiyonu
- Çoklu cinsel partner
- Anüs yolu ile cinsel ilişki
- Erken yaşta cinsel ilişki
- Düşük eğitim düzeyi
- Bağışıklık sistemini baskılayan ilaçların kullanımı
- HIV
- Sigara kullanımı
Anal Kondilom Belirtileri Nelerdir?
Makatta kaşıntı, kanama, ağrı gibi belirtilerle başlayan ve anüs çevresinde karnabahar benzeri küçük siğillerle kendini gösteren bir hastalıktır.
Hastalığın seyri, makat bölgesinde ortaya çıkan birkaç siğille başlar. Siğil oluşumları cilt üzerinde hızla artar, kümeleşir ve büyük bir katman oluştururlar. Tedavi edilmezlerse bağırsak kanalının içlerine kadar da ilerleyebilmektedir.
Anal Kondilom Hastalığında Tanı Yöntemleri
HPV enfeksiyonunun neden olduğu anal siğiller, tıpkı genital bölgede görülen lezyonlarda olduğu gibi Smear testi ile ortaya çıkarılır.Kadınlarda vajina içerisinden alınan Smear, anüs bölgesinde hem erkeklerde hem de kadınlarda pamuk yardımı ile alınabilmektedir. Anüs içerisine sürülen pamuk, laboratuvara gönderildikten sonra Smear sonucu ortaya çıkmaktadır. Smear sonucunda anoral bir durum görüldüğünde ya da anüs siğillerinin anüs kanalı içerisinde ilerleme ihtimali düşünüldüğünde anüs kanalı incelemesi de yapılır.
Anal Kondilom Nasıl Tedavi Edilir?
Anal kondilom’un tedavi edilmediğinde çok hızlı bir şekilde bağırsak kanalına yayıldığı ve tıkanmalara yol açtığı bilinmelidir.
Anal Kondilomda İlaç Tedavisi Nasıldır?
İnterferon, kostik maddeler, immunoterapi, antimyoplastik ajanlar kullanılır. Anal kondilom tedavisinde kullanılan ilaçlar genellikle nüksetmenin önlenmesi amaçlı kullanılır. Lezyonların kaybolmasında çok etkili değildir. Cerrahi tedaviye dirençli vakalarda denenebilir.
Anal Kondilomda Cerrahi Tedavi Nasıldır?
Anestezi altında, siğillerin oluşturduğu tüm katmanlar temizlenir. Bu ameliyatta lazer ışınları, kriyoterapi, elektrokoter ve ekzisyonel yöntemler kullanılabilir.
Anal Kondilom Tedavi Sonrası Tekrarlar mı?
Tedaviye rağmen anal kondilomun tekrarlama oranı yüksektir. Hastalığın İlaç tedaisinde %50, cerrahi tedavide %20 oranında tekrarlama yaşanabilir. Tekrarlamalarda immun sistem direnci çok önemlidir. Bağışıklık sistemi güçlü olan insanlarda tekrarlama daha az görülmektedir. Bazı vakalarda, Virüs dokulardan tam anlamıyla kaybolmadığı için maalesef tekrarlama durumu her zaman olasılık dahilindedir.Tedavi Sonrası Ne Yapılmalıdır?
Tedavi sonrası istirahat, iyileşme sürecini doktorun önerilerine uygun sürdürmek önemlidir. Tedavi süresince doktorun vereceği karar doğrultusunda minumum 3 ay cinsel ilişkiden kaçınılmalıdır.
Tedavi süreci sonrasında, hastalığın tekrarlama ihtimaline karşı düzenli aralıklarla muayene olunmalı, ilişki kurulan diğer bireylerin kontrol edilmeleri sağlanmalıdır.