Kolon Kanseri Tedavisi
Gençlerde Kolon Kanseri

Gençlerde Kolon Kanseri

Genç Yaşta Kolon Kanseri

Her geçen gün kalın bağırsak kanserinin gençlerde görülme sıklığı artmakta. Tüm kalın bağırsak kanser vakalarının yaklaşık %10 kadarı 50 yaş altında gelişmekte. Özellikle genç yaşlarda kalın bağırsağın makata yakın bölgesinde gelişen rektum kanseri vakalarındaki artış kolon kanserine oranla iki kat daha yüksek. Yapılan analizler ile genç yaşlarda kalın bağırsak kanserinin görülme sıklığındaki gelecek yıllarda da artarak ilerleyeceği tespit edildi. Bu verilerde gösteriyor ki, maalesef kalın bağırsak kanseri genç nesillerin de hastalığı olacak.

Genç yaşlarda ortaya çıkan belirti ve bulgular sıklıkla geçiştirilirken, yanlış tanı ve doktora geç müracaat etme nedeni ile de hastalık ancak ileri evrelerde teşhis edilebilmektedir. Gençlerin “kulaktan dolma” tedavi yöntemlerini denemeleri, “nasıl olsa geçer” düşüncesiyle rahatsızlıklarını önemsememeleri, “genç yaşta kanser olmaz” düşüncesi ile umursamamaları, hastalıkların ilerlemesine ve tedavisi daha zor bir aşamaya ulaşmasına neden olmakta.

Bu nedenle ülkemizde hem kadın ve hem erkekte üçüncü sırada olan ve kanserden ölüm nedenlerinin ikinci sırasında yer alan kalın bağırsak kanseri için normalde 50 yaş olan tarama yaşı bazı bireyler için daha erken yaşlara çekilmesi gerekmektedir.

KİMLERDE ERKEN TANI YAPILMALI

  • Ailesinde genç yaşta kalın bağırsak kanseri ve/veya kalın bağırsak polipi hikayesi olanlarda
  • Ailesinde kalıtım yolu (İrsi) ile geçiş gösteren kanseri olanlarda
  • Uzun süredir iltihabi bağırsak hastalığı tanısı ile izlenenlerde
  • Kalın bağırsak kanseri belirti ve bulguları olan dışkıda kan gelmesi, dışkılama alışkanlığında değişiklik, giderek artan karın ağrısı ve huzursuzluk hissi, kansızlık, güçsüzlük gibi şikayetleri olanlarda
  • Kalın bağırsak kanseri tarama programının daha genç yaşlarda yapılması gerekli.

 

NE YAPMALIYIZ?

  • AİLEDEKİ RİSKLERİN BİRLİKTE KONUŞULARAK ÖĞRENİLMESi: Birinci ve ikinci derecedeki aile bireylerinde kalın bağırsak ve diğer kanser tanıları sorgulanmalıdır.
  • BİREYİN KENDİ RİSKİNİN FARKINDA OLMASI: Riski olan gençler tarama programlarından veya genetik danışmanlıktan faydalanmalıdır

Tüm bu bilgiler ürkütücü olmasına karşın hastalıkla ilgili iki noktanın çok iyi bilinmesi gerekli:

1-  Kalın bağırsak kanseri önlenebilir, tedavi edilebilir, atlatılabilir bir hastalıktır. Kalın bağırsak kanseri, erken evrede yakalandığında tam şifa ile tedavi edilmesi mümkündür..

2-Genç yaşta görülen kalın bağırsak kanserlerinde kimse şüphelenmediği için yanlış tanı ve tedavi sorunu vardır. Bu nedenle vücudunuzda iyi gitmeyen bir durum varsa mutlaka konunun uzmanlarından ikinci bir görüş alınmalı.

3-Kalın bağırsak kanseri ve birçok hastalıktan korunmak için sağlıklı yaşam şekli önemli. Düzenli egzersiz, fazla kilolardan arınmak, dengeli beslenme, tam tahıl, sebze, meyve, lifli gıda tüketilmesi, kırmız et tüketimin azaltılması, sigara ve tütün ürünleri kullanılmaması, aşırı alkol alınmaması gerekiyor.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir

Rektum Kanseri (Kalın Bağırsak Kanseri) Oluşum Şekilleri Nelerdir?

Rektum Kanseri (Kalın Bağırsak Kanseri) Oluşum Şekilleri Nelerdir?

Kolon Kanserinde (Kalın Bağırsak Kanserinde) Tarama

Kolon Kanserinde (Kalın Bağırsak Kanserinde) Tarama

Anestezi

Anestezi

Kemoterapi

Kemoterapi

Kolon Kanserinde Ameliyatın Yan Etkileri ve Riskleri Nelerdir?

Kolon Kanserinde Ameliyatın Yan Etkileri ve Riskleri Nelerdir?

Doktora Sor
Instagramda Takip Et