Klamidya
İçindekiler
Klamidya yaygın görülen, kolayca tedavi edilebilen, cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyondur (CYBH). Hastalık çoğu zaman belirti vermemekte veya hafif düzeyde ilerlemektedir. Bu nedenle hastalığın teşhisi gecikmekte veya çoğu durumda fark edilememekte olup; ilerleyen durumlarda kadınlarda geri dönüşü olmayan infertilite (kısırlık) gibi ciddi problemlere neden olmaktadır.
Klamidya Belirtileri
Klamidya enfeksiyonu olan çoğu erkek ve kadının belirtileri çok az ya da hiç yoktur. Bazen belirtiler enfekte kişi ile olan cinsel ilişkiden 2 gün ile 3 hafta sonrasına kadar ortaya çıkabilir. Klamidyanın belirtileri arasında;
- Kadının vajinasından (hazne) veya erkeğin penisinden (kamış) akıntı
- Ağrılı ya da sık idrara çıkma
- Pelvis (leğen kemiği içindeki organlar) ya da karında ağrı
- Vajinal bölgede (haznede) yanma veya batma hissi
- Kadın dış genital organı (Vulvada) kızarıklık ve kaşıntı
- Eklem ağrısı
- Boğaz ağrısı
- Rektum (kalın bağırsağın son kısmı) bölgesindeki bazı enfeksiyonlarda semptom gözlenmemekte iken; makat (anal) kaşıntısı, ağrı, kanama ve ağrılı bağırsak hareketleri gibi belirtilerde gözlenebilmektedir.
Klamidya enfeksiyonu olan kişinin herhangi bir belirti yaşamaması yaygın bir durum olduğundan, eşlerin birbirlerine (partnerini) bilmeden hastalık bulaştırması (enfekte etmesi) mümkündür.
Klamidya doğum sırasında anneden bebeğine geçebilir. İlk başta görülen kesin belirtiler olmamakla birlikte, enfeksiyon genellikle doğumdan iki hafta sonra gelişir ve zatürre gibi komplikasyonlara neden olabilir.