Kolon Kanseri Tedavisi
Makat (Anal Bölge) Hastalıkları

Makat (Anal Bölge) Hastalıkları

Makat (Anal Bölge) Hastalıkları

Makat ve çevresinde meydana gelen hastalıkların tümü, Makat hastalıkları (Anal bölge hastalıkları) olarak adlandırılır. Bu hastalıkların birden fazla sebebi olduğu gibi pek çok farklı hastalığın da belirtisi olabilmektedir. Makat hastalıklarından genel olarak bahsetmeden önce, makat etrafı ve bağırsak yapısı hakkında kısaca bilgi vermek sağlıklı olacaktır.

Kalın bağırsak (kolon) çeşitli bölümlerden oluşur.

İnce bağırsak ile birleştiği bölgeye çekum denir.

Çekumdan sonra kalın bağırsak yukarı doğru çıkar. Bu bölüme çıkan kolon denir.

Daha sonra karın içinde sağdan sola doğru uzanır. Bu bölüme transvers (enine) kolon denir.

Karın sol tarafına ulaşınca aşağıya doğru yön değiştirir, bu bölüme inen kolon denir.

İnen kolonun devamı "S" harfi şeklindedir ve sigmoid kolon adını alır.

Kalın bağırsağın son kısmı, dışkının depolandığı rektum bölümüdür.

Kalın bağırsağın dışa açıldığı ağza anüs (makat) denir. Bu bölgede dışkı kontrolünü sağlayan kaslar vardır.

Makat etrafındaki rahatsızlıklar toplumda sık gözlenir. Hassas bir bölge olması nedeniyle makat ve etrafındaki şikayetler ciddi sıkıntılar yaratabilir. Hastalar bu sorunlarını pek konuşmak istemedikleri için sıklıkla doktora geç müracaat ederler. Makattan kan gelmesi, makat etrafında ele gelen memeler, makat etrafının kaşınması, makatta yanma, ağrılı dışkılama, iç çamaşırların kirlenmesi ve kokulu akıntılar sıkıntıyı daha da arttırır ve utanma duygusuna neden olur.

Yukarıda anlatıldığı gibi makat çevresindeki rahatsızlıkların belirti ve bulguları birbirine çok benzerlik gösterebilmektedir. Doğru tanı ve tedavi için doktorun muayenesi çok önemlidir. Bu bölgenin hassasiyeti nedeniyle sıklıkla şikayetlerini saklayan hastalar, başkalarının kullandığı ilaçlar veya doktorun bilgisi dışında eczanelerden temin edilen ilaçlar ile şikayetlerini giderme çabası içine girerler. Sık karşılaşılan bu durum gereksiz zaman kaybına ve altta yatan önemli hastalıkların geç teşhis edilmesine sebep olmaktadır. Yukarıdaki şikayetleri olan hastaların “kulaktan dolma” tedavi yöntemlerini denemeleri, “nasıl olsa geçer” düşüncesiyle rahatsızlıklarını önemsememeleri, hastalıkların ilerlemesine ve tedavisi daha zor bir aşamaya ulaşmasına neden olacaktır.

Makat Etrafı Rahatsızlıkları Nelerdir?

Hemoroidal hastalık, makatta çatlak (anal fissür), makat apsesi - iltihaplanma (apse), makat fistülü (anal fistül), cinsel yolla bulaşan hastalıklar, crohn hastalığının makat tutulumu, kıl dönmesi hastalığı, bağırsak sarkması (prolapsus), makat kanseri, dışkı kaçırma (inkontinans), deriye ait cilt hastalıkları (egzema), kaşıntılı makat (pruritus ani), mantar hastalığı, iltihabi bağırsak hastalığı, irritabıl bağırsak sendromu ve daha birçok durum bu bölgeyi etkileyebilir.


Bu içerikler de ilginizi çekebilir

İç (İnternal) Hemoroid

İç (İnternal) Hemoroid

Bağırsak hastalıkları, sırt ağrısına neden olur mu?

Bağırsak hastalıkları, sırt ağrısına neden olur mu?

Rektum Kanseri (Kalın Bağırsak Kanseri) Tedavisi

Rektum Kanseri (Kalın Bağırsak Kanseri) Tedavisi

Meckel Divertikülü

Meckel Divertikülü

Anal Apse (Makat Apsesi)

Anal Apse (Makat Apsesi)

Doktora Sor
Instagramda Takip Et