Kolon Kanseri Tedavisi
Rektum Kanseri Ameliyatı Sonrası Beslenme

Rektum Kanseri Ameliyatı Sonrası Beslenme

Kalın bağırsak (Kolon – rektum) ameliyatı sonra beslenmede nelere dikkat edilmesi gerekir?

Ameliyat sonrası iyileşme döneminde genelde yumuşak diyet tercih edilmesi gerekir. Diyetin sindirimi kolay ve yumuşak özellikteki gıdalardan oluşması önemlidir. Eskiden olduğu gibi 3 öğün yemek yerine az az ve sık sık yemek tüketimi sindirimi kolaylaştıracaktır. Porsiyonların az ve sade olması daha uygundur (baharatlı, acılı, fazla soslu ve karışık gıdalardan kaçınılmalıdır). 
Eğer stoma (bağırsağın torbaya bağlanması - karın cildine ağızlaştırılması) varsa gıda ayarlaması diyetisyen ile beraber yapılmalıdır.
Doktorunuz başka bir şekilde söylemedi ise ameliyattan sonraki ilk 3-6 haftalık dönemde hastanın bu şekilde beslenmesi gerekir.

Besin grubu İlk 3-6 haftada tüketilmemesi gereken gıdalar
Et ve et ürünleri Katkı maddesi içeren et ürünleri (salam, sosis, sucuk), salamura edilmiş etler, baharatlı –acılı et ve et ürünleri
Meyveler Taze meyveler (muz hariç), taze meyve suları, kurutulmuş meyveler, konserve edilmiş meyveler, dondurulmuş meyveler
Sebzeler  Çiğ sebzeler, pişmiş mısır ve mantar, fasülye, bezelye, baklagiller, haşlanmış patates, soğan, lahana
Süt ürünleri Taze meyve, kuruyemiş ile hazırlanmış süt ürünleri (muz hariç)
Diğer Hazır satılan- ev dışında hazırlanan gıdalar, turşu, acılı ekşi soslu gıdalar, kuruyemiş, asitli – gazlı içecekler, akollü içecekler

Bu şekilde 3-6 haftalık yumuşak diyet sonrası doktorunuzun başka bir önerisi yoksa yavaş yavaş eskiden olduğu şeklide alıştığınız beslenme şekline geçilmesi gerekir. Öğünlerde az porsiyonlar ve gün içinde 4-6 kere beslenme şekli başlangıç için daha iyidir. Her seferinde yeni bir besin ürünü bu diyete eklenebilir. Hastaların günlük olarak gözlem yapması ve kendilerini rahatsız eden gıdaları tüketmemeleri gerekir. 

Bu şekilde hazırlanmış yumuşak sade bir beslenme şekli ile birlikte günde en az 8-10 bardak su içilmesi çok önemlidir. Ameliyatta sonraki dönmede vücudun susuz kalması iyileşmesi olumsuz etkiler. Yetersiz su içilmesi bağırsağın çalışma düzenini de bozar. Yeterli su içilirse dışkı yumuşar ve dışkılama sorun olmaz. Asitli, gazlı ve alkollü içecekleri bu dönemde ve özellikle ağrı kesici alındığı sürece kullanmamak gerekir.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir

Apandisit

Apandisit

Anal Apse (Makat Apsesi)

Anal Apse (Makat Apsesi)

Anestezi

Anestezi

Ameliyat Kolon Kanserinin Yayılmasına Neden Olur mu?

Ameliyat Kolon Kanserinin Yayılmasına Neden Olur mu?

Laparoskopik Cerrahi

Laparoskopik Cerrahi

Doktora Sor
Instagramda Takip Et