Kolon Kanseri Tedavisi
Hemoroid (Basur - Mayasıl) Hastalığında Muayene Nasıl Yapılır?

Hemoroid (Basur - Mayasıl) Hastalığında Muayene Nasıl Yapılır?

Hemoroid (Basur - Mayasıl) Hastalığında Muayene Nasıl Yapılır?

Makat çevresindeki rahatsızlıkların belirtileri birbirine çok benzerlik göstermektedir. Doğru tanı ve tedavi için doktorun muayenesi çok önemlidir. Bu bölgenin hassasiyeti nedeniyle sıklıkla şikayetlerini saklayan hastalar, başkalarının kullandığı ilaçlar veya doktorun bilgisi dışında eczanelerden temin edilen ilaçlar ile şikayetlerini giderme çabası içine girerler. Sık karşılaşılan bu durum gereksiz zaman kaybına ve altta yatan önemli hastalıkların geç teşhis edilmesine sebep olmaktadır. Yukarıdaki şikayetleri olan hastaların “kulaktan dolma” tedavi yöntemlerini denemeleri, “nasıl olsa geçer” düşüncesiyle rahatsızlıklarını önemsememeleri, hastalıklarının ilerlemesine ve tedavisi daha zor bir aşamaya ulaşmasına neden olacaktır.

Yukarıda bahsettiğimiz belirtiler ve bulgulardan şüphelendiğiniz durumlarda bir genel cerrahi uzmanına muayene olmanız ve bazı tetkiklerin yapılması gerekmektedir.

Hemoroid (Basur - Mayasıl) Hastalığında Doktor Muayenesi

Anamnez (Hastalık Hikayesi)

Doktor hastanın şikayetlerini dikkatle dinler. Bu görüşmenin amacı hastaya ait özellikler ve hastalığın seyrini ortaya koymaktır. Hastanın şikayetlerinin süresi ve sıklığı, diyet şekli, dışkılama alışkanlıkları, hastalığın şiddetlenmesine neden olabilecek etkenler ve ailesel hikayesi değerlendirilir.

Muayene

Hemoroidlerin teşhisinde genellikle parmakla muayene yeterlidir. Makat bölgesinde yapılan muayene sırasında hastanın rahat olması hastalığın tanı ve teşhisi açısından önemli olacaktır. Bazı durumlarda anoskopik (bir alet yardımı ile makat kanalının incelenmesi) ve rektoskopik (bir alet yardımı ile makat kanalı ile birlikte kalın bağırsağın son kısımlarının incelenmesi) muayene gerekebilir. Muayene hastanın utanmasına neden olmayacak bir ortamda yapılmalıdır. Bu muayene sırasında doktorun makat bölgesini ve kalın bağırsağın son kısmı olan rektumu da parmakla muayene etmesi gerekir. Bu şekilde akla gelebilecek diğer hastalıkların varlığı da araştırılır.

Hemoroid (Basur - Mayasıl) Hastalığında Parmakla Muayene

Hemoroid (Basur) Hastalığında Parmakla Muayene

Endoskopik Muayene (Anoskopi - Rektosigmoidoskopi - Kolonoskopi)

Kalın bağırsağın içinin direkt gözle incelenmesine endoskopi denir. Bu işlem sadece makat için yapılırsa anoskopi, kalın bağırsağın son kısımları olan rektum ve sigmoid kolon için yapılırsa rektosigmoidoskopi ve tüm kalın bağırsak için yapılırsa kolonoskopi adını alır.

Dışkıdan kan gelmesi şikayeti olan bir hastada ayırıcı tanı için en az rektosigmoidoskopi yapılmalıdır. Aksi takdirde kanamaya neden olabilen diğer hastalıklar gözden kaçabilir. Örneğin dışkılama sırasında kanamaya neden olan erken evredeki bir kalın bağırsak kanserinin farkına varılmazsa ve hemoroid hastalığı diye yanlış tedavi edilirse, ileride ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle ayırıcı tanı için mutlaka endoskopik tetkiklerden yararlanılmaktadır.

Hemoroid (Basur - Mayasıl) Hastalığında Sigmoidoskopi İşlemi

Hemoroid (Basur) Hastalığı Tanısında Sigmoidoskopi İşlemi

Bu içerikler de ilginizi çekebilir

Rektum Kanserinde Ameliyatın Yan Etkileri ve Riskleri Nelerdir?

Rektum Kanserinde Ameliyatın Yan Etkileri ve Riskleri Nelerdir?

Rektum Kanserinde Alternatif Tedavi Yöntemleri Gerçekten Yararlı mıdır?

Rektum Kanserinde Alternatif Tedavi Yöntemleri Gerçekten Yararlı mıdır?

Klamidya

Klamidya

Radyasyona Bağlı Proktit

Radyasyona Bağlı Proktit

Dışkılama Nasıl Olur?

Dışkılama Nasıl Olur?

Doktora Sor
Instagramda Takip Et