Kolon Kanseri Tedavisi
Kolon Kanseri Ameliyatından Sonra Bağırsağım Torbaya Bağlanacak mı?

Kolon Kanseri Ameliyatından Sonra Bağırsağım Torbaya Bağlanacak mı?

Bağırsağın Torbaya (Dışarıya, Karın Duvarına) Bağlanması

Ameliyatı yapan doktorun her ne kadar asıl görevi kalın bağırsak kanserini başarılı bir şekilde çıkartmak ise de diğer bir görevi de kanserli kalın bağırsak bölümünü çıkarttıktan sonra bağırsak devamlılığını sağlamaktır. Bu şekilde hastanın eskiden olduğu gibi normal yoldan dışkılama işlevini yapabilmesi sağlanır. Kalın bağırsak kanserinde %95 vakada bağırsak devamlılığını sağlamak mümkün olur. Bu nedenle kolon kanseri ameliyatlarında bağırsağın dışarı alınması yani torbaya bağlanması çok enderdir. Fakat kalın bağırsağın en son kısmı olan rektum kanserinde durum farklı olabilir.

Bazen kolon kanseri ameliyatlarında da ameliyat sırasındaki bulgular nedeni ile geçici, bazen de kalıcı olarak kalın bağırsağın geride kalan kısmını karın duvarına ağızlaştırmak gerekebilir.

Bu durum az oranda görülmektedir. Bu nedenle kolon kanseri olan bazı hastalarda bağırsak devamlılığı sağlandıktan sonra geçici olarak bir ince bağırsak karın duvarına ağızlaştırılabilir. Buna geçici ileostomi denir. Burada amaç bağırsak devamlılığı sağlayan dikiş hattı (anastomoz) iyileşene kadar dışkının buraya olan temasını geçici süre engellemektir. Bu amaçla açılan ileostomiler 2-6 ay sonra kapatılır ve devamlılık eskiden olduğu şekilde sağlanır.

İleostomi Nedir?

İnce bağırsağın (ileum) bir ameliyat ile karın ön duvarına ağızlaştırılmasına ileostomi denir. Böylelikle bağırsak içerikleri karın cildine yapıştırılan bir torbaya boşalır. Normalde ince bağırsaklardaki gıda artıkları kalın bağırsaklara geçer. İleostomi yapılan olgularda ise gıda artıkları direkt olarak karın duvarına yapıştırılan bir torba ile boşaltılır.

İleostomi, uç ve halka (loop) olmak üzere iki şekilde yapılabilir. İnce bağırsağın tam olarak kesilip karın duvarına tüm lümenin ağızlaştırılmasına uç ileostomi denir. Halka (loop) ileostomi de ise ince bağırsak lümenin bir kısmı kesilir ve karın duvarına bu açıklık ağızlaştırılır. Böylece oluşan halka ileostomide getirici ve götürücü iki adet uç olur.

Kolon Kanseri ve Stoma (Ostomi)

Kolostomi Nedir?

Kalın bağırsağın (kolon) bir ameliyat ile karın ön duvarına ağızlaştırılmasına kolostomi denir. Böylelikle bağırsak içerikleri karın cildine yapıştırılan bir torbaya boşalır. Normalde kalın bağırsaklardaki dışkı makat yolu ile dışarı atılır. Kolostomi yapılan olgularda ise gıda artıkları direkt olarak karın duvarına yapıştırılan bir torba ile boşaltılır.

Kolostomi uç ve halka (loop) olmak üzere iki şekilde yapılabilir. Kalın bağırsağın tam olarak kesilip karın duvarına tüm lümenin ağızlaştırılmasına uç kolostomi denir. Halka (loop) kolostomi de ise kalın bağırsak lümenin bir kısmı kesilir ve karın duvarına bu açıklık ağızlaştırılır. Böylece oluşan halka kolostomide getirici ve götürücü iki adet uç olur.

Kolon Kanseri ve Anterior Rezeksiyon

Kalın bağırsak rezeksiyonu sonrası geçici olarak açılan koruyucu ileostomi uygulaması

Bu içerikler de ilginizi çekebilir

Dışkılama Nasıl Olur?

Dışkılama Nasıl Olur?

Yanlış Beslenme Bağırsaklarınızı Hasta Ediyor!

Yanlış Beslenme Bağırsaklarınızı Hasta Ediyor!

Hirschsprung Hastalığı

Hirschsprung Hastalığı

Anal Tromboz (Tromboze Hemoroid)

Anal Tromboz (Tromboze Hemoroid)

Ameliyat Rektum Kanserinin Yayılmasına Neden Olur mu?

Ameliyat Rektum Kanserinin Yayılmasına Neden Olur mu?

Doktora Sor
Instagramda Takip Et