Hemoroid (Basur) Hastalığı Hangi Hastalıklar İle Karışır? Ayırıcı Tanının Önemi Nedir?
İçindekiler
- Hemoroid (Basur) Hastalığı Hangi Hastalıklar İle Karışır? Ayırıcı Tanının Önemi Nedir?
- Hemoroidler Nasıl Tedavi Edilir? Hemoroid (Basur) Hastalığı Tedavisi
- Konservatif (Koruyucu) Tedavi
- Dışkılama Alışkanlığının Düzenlenmesi
- Hijyenik Şartların Sağlanması
- Dışarı Çıkan Hemoroid Memelerinin İçeriye Geri İtilmesi
- Diyetin Düzenlenmesi
- Oturma Banyosu
- İstirahat
- Krem - Pomad Uygulamaları
- Flebotropik İlaçlar (Gevşeyen Hemoroidal Damar Ağlarını Sıkılaştıran İlaçlar)
Hemoroid (Basur) Hastalığı Hangi Hastalıklar İle Karışır? Ayırıcı Tanının Önemi Nedir?
Hemoroid (basur) hastalığı en sık görülen makat bölgesi rahatsızlığıdır. Fakat belirti ve bulguları başka birçok hastalık ile benzerdir. Özellikle makattan kan gelmesine neden olan tüm makat ve kalın bağırsak hastalıklarını ayırıcı tanıda düşünmek gerekir. Birçok rahatsızlık ilk belirti olarak dışkılama sırasında kanama ile ortaya çıkabilir. Ayrıca;
- Makat ağzı çatlağı (anal fissür)
- Kalın bağırsak kanseri (kolon ve rektum kanseri)
- Kalın bağırsak polipleri
- Makat etrafı iltihabı (apse)
- İltihabi bağırsak (barsak) hastalığı (ülseratif kolit ve crohn hastalığı)
- Bağırsak (barsak) sarkması (prolapsus)
- Dışkı kaçırma (inkontinans)
- Kaşıntılı makat hastalığı
- İrritabl (hassas) bağırsak sendromu
- Cinsel yolla bulaşan hastalıklar
ve daha bir çok durum bu bölgeyi etkileyebilir. Bu nedenle ayırıcı tanı çok önemlidir ve uzman bir doktor tarafından yapılmalıdır. Gereken her vakada;
- Kolonoskopi / sigmoidoskopi
- Kalın bağırsak filmi
- Görüntüleme yöntemleri ve diğer teşhis yöntemleri uygulanabilir.
Hemoroidler Nasıl Tedavi Edilir? Hemoroid (Basur) Hastalığı Tedavisi
Hemoroid hastalığının tedavisi, hastalığın yerine (iç - dış), şiddetine (derecesine), hastanın şikayetlerinin ciddiyetine, günlük yaşam kalitesi üzerine etkilerine ve hastanın genel sağlık durumuna (ileri yaş, ek hastalık, gebelik vs.) göre değişiklik gösterir.
Tedavinin, doktorun önerileri doğrultusunda yapılması gerekmektedir. Bazen tedaviye başlamadan önce ayrıcı tanı için bazı tetkiklerin yapılması gerekebilir. Çok ileri evrelerdeki ağır hemoroid vakaları dışında ameliyatsız ve ayaktan (hastaneye yatmaksızın) tedavi mümkündür. Tüm hemoroid (basur) hastalarının %10'undan daha azında ameliyat ile tedaviye ihtiyaç olur. Aşağıda, hastalığın tedavisinde kullanılan yöntemlerden kısaca bahsedilmektedir. Önce genel tedavi prensipleri anlatılacaktır. Ardından iç ve dış hemoroid - basur hastalığının tedavisinden ayrı ayrı bahsedilecektir.
Konservatif (Koruyucu) Tedavi
Gerek iç gerekse dış hemoroid - basur hastalığının tedavisinde koruyucu tedavi çok önemlidir. Hastaya önce hemoroidal damarlar ve fonksiyonları hakkında bilgi verilmelidir. Daha sonra hastalığın şiddetine (derecesine) göre tedavi yöntemlerinden bahsedilir.
Hastaya bazı önerilerde bulunulur. Bu konservatif (koruyucu) öneriler ile birçok hasta herhangi bir girişime veya ameliyata gerek duymadan iyileşir.
Dışkılama Alışkanlığının Düzenlenmesi
Düzenli dışkılama alışkanlığı tedavi için önemlidir. Tuvalette uzun zaman oturmalardan (sigara içme, gazete okuma v.b.) ve aşırı ıkınmalardan kaçınma, hemoroidal damarlardaki gerginlik ve basıncı azaltır ve böylece hemoroidlerin makattan dışarı çıkmaları önlenebilir.
Hijyenik Şartların Sağlanması
Dışkılama sonrası makat bölgesinin tahriş edilmeden temizlenmesi gerekir.
Dışarı Çıkan Hemoroid Memelerinin İçeriye Geri İtilmesi
Dışkılama sırasında makattan dışarıya doğru çıkan hemoroidal şişliklerin (memelerin - pakelerin) tekrar geri itilmesi gerekir. Aksi takdirde dışarıda kalan hemoroidal memeler ağrı, kanama ve iltihaplanmaya neden olabilir.
Diyetin Düzenlenmesi
Yemeklerdeki lifli (posalı) gıda oranlarının arttırılması ve düzenli dışkılama alışkanlığı edinilmesi hastalığın tedavisine yardımcı olabilir. Yemeklerdeki meyve - sebzelerin arttırılması ve yemeklerin üzerine kepek tozu eklenmesi dışkılama alışkanlığının düzelmesine yardımcı olabilir. Diğer önemli bir konu da yeterli su içilmesidir. Günde en az 8-10 büyük bardak su içilmesi gerekir. (su alımını kısıtlayan hastalık varsa mutlaka doktorunuza danışınız) Meyve suyu, kahve, çay su yerine geçmez.
Oturma Banyosu
Günde birkaç kez, ılık bir suda 10 dakika oturmak semptomları (belirtileri, şikayetleri) azaltır. Oturma banyosundan sonra makat bölgesinin ıslak bırakılmaması, kuru tutulması gerekir. Bu tedaviyle en şiddetli hemoroidlerde bile 2-7 gün içinde ağrı azalır ve makat etrafında ele gelen sert şişlikler 4-6 hafta içinde geriler.
İstirahat
Ağrılı dönemde istirahat önemlidir. Özellikle yüzükoyun yatmak makat bölgesini rahatlatacaktır.
Krem - Pomad Uygulamaları
Hemoroidal hastalığın tedavisinde kullanılan birçok pomad vardır. Doktorunuz hastalığın durumuna göre size bir pomad tavsiye edebilir.
Flebotropik İlaçlar (Gevşeyen Hemoroidal Damar Ağlarını Sıkılaştıran İlaçlar)
Makat bölgesindeki damarların kan akımını kontrol eden ve aşırı şişmesini önleyen, hemoroidal hastalığın kısa zamanda normal hale dönmesini kolaylaştıran ilaçlar vardır. Bu ilaçlar doktor kontrolünde kullanılmalıdır.