Rektum Kanseri Tanısı ile Tedaviye Başlamadan Önce Hangi Tetkikler Yapılmalıdır?
İçindekiler
- Rektum Kanseri Tedavisi Öncesi Yapılması Gereken Tetkikler
- Anamnez (Hastalık Hikayesi)
- Muayene
- Kan Tetkikleri
- Kolonoskopi
- Radyolojik Tetkikler
- İki Yönlü Akciğer Grafisi
- Karın Ultrasonografisi (Tüm Abdomen Ultrasonografisi - USG)
- Bilgisayarlı Tomografi
- Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRI)
- Sanal Kolonoskopi
- Kontrastlı Bağırsak Filmi (İlaçlı - Renkli Bağırsak Filmi)
- Pozitron Emisyon Tomografisi (PET/CT)
Rektum Kanseri Tedavisi Öncesi Yapılması Gereken Tetkikler
Rektum kanseri tanısı alan hastaya tedaviye geçmeden önce hastalığın evrelemesi yapılmalıdır. Hastalığın bulunduğu bağırsak bölgesindeki durumu ve vücuda yayılıp yayılmadığı değerlendirilmelidir. Bu nedenle doktorunuz sizinle hastalığınızı konuştuktan sonra bazı tetkikler isteyecektir.
Hastalığın ameliyat öncesi evrelemesinde görüntüleme yöntemleri çok önemlidir. Ameliyatı yapacak doktor bu klinik ve radyolojik evrelemeye göre tedavi planına karar verecektir.
Kısaca klinik ve radyolojik evrelemede neler yapılıyor gözden geçirelim;
Anamnez (Hastalık Hikayesi)
Doktor hastanın şikayetlerini dikkatle dinler. Bu görüşmenin amacı hastaya ait özellikler ve hastalığın seyrini ortaya koymaktır. Hastanın diyet şekli, dışkılama ve tuvalet alışkanlığı, hastalığın şiddetlenmesine neden olabilecek etkenler ve ailesel hikayesi değerlendirilir.
Muayene
Hastanın utanmasına neden olmayacak bir ortamda yapılmalıdır. Bu muayene sırasında doktor karın bölgesini değerlendirir. Buna ek olarak makat bölgesini ve kalın bağırsağın son kısmı olan rektumu da parmakla muayene etmesi gerekir.
Kan Tetkikleri
Tedavi öncesi hastanın kan sayımı, kan grubu, kanama profili, kan şekeri, böbrek, karaciğer, tiroid fonksiyonları, sıvı-elektrolit dengesi, tümör belirteçleri (CEA - Ca 19-9 vb) ve bunun gibi önemli kan tetkiklerinin değerlendirilmesi gerekir.
Kolonoskopi
Kalın bağırsak kanser ameliyatlarından önce tüm kalın bağırsağın eş zamanlı başka bir polip veya başka bir tümör açısından değerlendirilmesi gerekir. Bu işleme göre yapılacak tedavi - ameliyat planı değişebilmektedir. Eğer bağırsağı tıkayan bir tümör varsa ve kolonoskopi yapılamıyorsa ameliyattan sonra 6 ay içinde kolonoskopi yapılması ve daha önce değerlendirilemeyen bağırsak bölümünün de incelenmesi önemlidir.
Radyolojik Tetkikler
Tedavi planını yaparken hastalığın yaygınlığının değerlendirilmesi ve vücutta başka bir organa sıçramış mı (metastaz yapmış mı) bu durumun önceden bilinmesi gerekir. Bu nedenle farklı merkezler değişik radyolojik tetkikler isteyebilirler. Bazı doktorlar vücut değerlendirmesi için akciğer grafisi ve karın ultrasonografisini yeterli bulurken bazı doktorlar tüm vücut bilgisayarlı tomografisini ve manyetik rezonans görüntüleme (MRI) tercih edebilirler.
İki Yönlü Akciğer Grafisi
Hastalığın akciğere yayılıp yayılmadığını belirlemek için iyi bir yöntemdir.
Karın Ultrasonografisi (Tüm Abdomen Ultrasonografisi - USG)
Karın içi organlardaki yayılımı değerlendirmek için kullanılır.
Bilgisayarlı Tomografi
Akciğer ve karın bölgesi tomografisi ile tüm vücut değerlendirilir. Bu film daha sonraki takipler açısından da karşılaştırma için önemlidir.
Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRI)
Rektum kanserinin bağırsak ve çevre organlara olan bölgesel yayılımını değerlendirmede kullanılır.
Sanal Kolonoskopi
Bazen tıkanıklık olan bağırsak kanseri vakalarında tüm bağırsağın kolonoskopik değerlendirilmesi yapılamıyorsa bu tetkikten yararlanılır. Bu incelemede bağırsağın iç yüzeyi bilgisayarlı tomografi ile değerlendirilebilir.
Kontrastlı Bağırsak Filmi (İlaçlı - Renkli Bağırsak Filmi)
Bağırsağın iç yüzeyini değerlendirmede kullanılır. Kolonoskopi yapılamadığı durumlarda yararlı olabilir.
Pozitron Emisyon Tomografisi (PET/CT)
Hastalığın vücutta başka bir bölgeye yayılımı (metastaz) hakkında bilgi verir. Bu tetkik diğer radyolojik tetkiklerde şüpheli bir durum varlığında değerlidir.